Wednesday, September 2, 2015

Limited Edition..


Limited Edition.. Salam. Kalau ditanya seorang pengumpul fixi tegar, fixi mana yang paling jadi dambaan dorang, memang jawapan yang akan korang dapat confirm fixi edisi terhad atau dalam bahasa landen, limited edition fixi. Fixi edisi terhad ni bagi aku merupakan satu pendekatan yang menarik untuk tambah value sesuatu buku. Dengar saja edisi terhad, of coz kebanyakan orang akan cuba dapatkan. Normal. Benda benda limited ni memang ramai orang berebut. Ramai orang nak. Termasuk jugak aku.

Tapi sebab aku amek tau pasal fixi ni around 2014, so percentage nak dapatkan limited edition fixi? Almost zero! Sebab dari ape yang aku baca, limited edition yang first sekali diterbitkan tahun 2012 sebanyak 2000 copy je. So memang confirm r semua 2000 copy tu dah ada tuan masing masing kan? Tapi macam aku cakap tadi, almost zero still bukan zero. Dengan kata lain, still ade peluang untuk dapatkan. So, ape yang aku buat cuma tunggu dan tunggu dan terus tunggu peluang tu datang. Tapi entah bila nak datang, wallahualam.


Swap session teaser bermula!

Berkat sabar barangkali, akhirnya peluang tu datang. Ada satu malam, adik aku hantar screenshot limited edition fixi yang seterusnya, akan dijual pada malam terakhir big bad wolf. Mende big bad wolf tu, pandai pandai la google.. =P Bila aku tengok je screenshot tu, memang waktu tu minda aku terus jalankan function fikir luar kotak. Instead nak dapatkan edisi terhad yang baru tu, aku lebih terfikir untuk jadikan edisi terhad baru tu as kunci utama untuk aku dapatkan edisi terhad yang lain. Teknik mudah, swap session! ^^

Timing launching limited edition baru tu memang tak masuk akal. Pukul 12 malam dekat mines nye exhibition area. Orang gile je kot yang akan korban waktu tidur dorang and aku pun termasuk dalam golongan tu. Aku ingat tak ramai yang gila macam aku tapi memang silap! Event launching buku tu macam event nak jumpe artis kpop je. Beratur panjang gile 2 baris lebih kurang 10 meter sejak pukul 10 malam. Tapi sebab aku nyata sepantas panther, aku dapat baris yang kelima dalam barisan yang kemain panjang tu.


5 yang terawal.. dapat akhirnya.. T__T

Asalnya, aku plan nak beli 10 limited edition tu, tapi sebab aku tengok kemain panjang barisan and takut nanti ada yang tak dapat beli, aku kurangkan kuantiti beli 6 je. Cukup untuk jalankan misi aku. Hikmah beli 6 tu lain kali aku cite. Pendek cite, aku dapat beli 6 limited edition tu. Tajuk kali ini malam, dan sebab nak cukup syarat salah satu buku tu aku bawak kedepan mintak tandatangan. Kalau ikutkan, aku lagi suka buku clean dari sebarang signature tapi layan je lah. First and last aku bagi buku untuk di sign kot.. @.@

Tak tunggu lama, bape ari lepas tu aku jalankan mission aku nak take over limited edition yang lain. Modus operandi yang cukup mudah, limited edition malam dan facebook page fixi sendiri. Tapi kadang kadang orang selalu anggap bende mudah ni susah nak berjaya. Pelik jugak aku, belum cuba belum tau ye tak? So aku cuba and hasil dia, tak sampai sehari lebih kurang 10 orang try contact aku untuk swap limited edition malam tu. Tak sampai seminggu dari tarikh iklan aku dah dapat klcc dengan cerpen 40.


Normal beli lebih.. kegunaan mase depan..

Tapi cabaran sebenar of coz untuk dapatkan limited edition yang tahun 2012 tu. Memang cukup susah sebab pertama, limited edition tahun 2012 tu boleh kata paling rare dan paling valuable. Kedua kebanyakan yang let go limited edition tu, harga die letak memang cekik darah betul.. @.@ Aku keep on cari yang masih "reasonable" dan akhirnya aku jumpa satu instashop yang ade history jual limited edition yang aku cari tu. Aku try luck aku tanya and jawapan yang aku dah agak. Menghampakan. Kecewa.. T__T

Still, aku cakap kat owner instashop tu inform aku kalau kalau datang lagi stok baru lepas lepas ni dan owner tu cakap ok. Maybe sebab aku memang nampak betul betul nak, bape hari lepas tu owner instashop tu sendiri contact aku balik and memang terus deal! Sepanjang urusan tu memang macam macam problem terutama dari owner asal limited edition tu. Tapi lepas sebulan, akhirnya semua setel dan aku berjaya dapatkan limited edition kopi dan bola. Sekarang? Tak payah tanya, cukup semua 8.. ^^ Sekian. Salam.


E-Book mf2014 diapit 8 limited edition.. ^^

Tuesday, August 11, 2015

Farewell Kamen Rider Orga..


Farewell kamen rider orga.. Assalamualaikum. Untuk kali ini, aku nak cerita sikit pasal kamen rider yang tak pernah muncul dekat mana mana siri kamen rider, tapi cuma ada dalam movie. Bahasa popular untuk kamen rider yang seumpama ini dipanggil movie exclusive kamen rider, atau dalam bahasa melayu kamen rider eksklusif untuk movie je, dekat series memang takde. Sebelum aku lebih spesifikkan tentang movie exclusive kamen rider yang aku nak cerita, biar aku briefly terangkan ape yang dimaksudkan dengan movie exclusive kamen rider.

Seperti yang aku taip dekat atas tadi, movie exclusive kamen rider ni merupakan satu term yang diberi kepada kamen rider yang dicipta khas untuk tambah konflik dalam setiap movie kamen rider. Biasanya movie exclusive kamen rider ni semuanya evil dan akan jadi final villain yang kamen rider season tersebut akan fight dekat akhir movie. Aku pada awalnya memang suka dengan design movie exclusive kamen rider ni. Tapi selepas dilambakkan dan design pulak makin lama makin pelik (contoh macam Core dengan Poseidon) aku mula rasa tak best!


Movie exclusive kamen rider, orga!

Takpe, design pelik kita abaikan. Aku nak fokus dekat salah satu dari movie exclusive kamen rider yang aku suka, orga. Orga ni merupakan rider dan jugak final villain kot? yang hanya muncul dalam movie kamen rider 555 yang berjudul paradise lost. Aku yakin mereka yang betul betul follow kamen rider 555 mesti tau akan movie tersebut? Ape, korang ingat kamen rider takde movie? Memang silap sangat tu. Orga ni muncul hasil alternate ending kamen rider 555 dalam paradise lost compare dengan ending series kamen rider 555 yang asal.

Dalam series kamen rider 555, yuji kiba dan kawan die, yuka dan kaito hidup sampai ke penamat. Tapi, berbeza dalam movie dimana kaito dan yuka kena makan hidup hidup dengan raksasa depan die. Tambah buat yuji kiba ni bengang bila rase dikhianti salah sorang rakan die, mari padahal yang depan die tu bukan mari sebaliknya smart girl yang menyamar sebagai mari. Nak balas dendam nye pasal, yuji kiba akhirnya setuju jadi salah sorang tentera orpenoch dan transform jadi orga. Tapi lepas tau the truth, die sacrifice diri die untuk selamatkan mari.


Favourite scene.. RIP izumi masayuki.

Tengok tajuk entri pun lain macam kan? Memang pun. aku saja fokus dekat orga berbanding movie exclusive kamen rider yang lain lepas dapat tau pelakon watak tu dah meninggal. Izumi masayuki yang berlakon sebagai yuji kiba, horse orpenoch dan seterusnya jadi kamen rider orga telah meninggal dunia pada umur 35 tahun. Memang bila aku baca info tu macam tak percaya. Aku respek lakonan izumi ni dalam series tu, sorang orphenoch yang pilih untuk protect manusia. Twist dalam movie tu pun memang nampak villain gile. Ape pun RIP orga.

ElementOfLife © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates